Wednesday, April 18, 2007

Cum se produce cel mai bun ceai verde din lume

Japonia este tara in care producerea ceaiului verde este arta si stiinta in acelasi timp. Va recomand un reportaj realizat de Discovery Channel Canada. Suntem transportati in mijlocul unei ceremonii a ceaiului, un ritual antic japonez in care fiecare miscare coregrafica, fiecare detaliu are un subtil inteles. Este o arta ce te seduce si de care poti deveni dependent.

Pentru a gasi cel mai bun ceai verde din Japonia, ajungem intr-o plantatie de ceai. Fiind o planta tropicala are nevoie de anumite conditii de umiditate, temperatura, ventilatie si in mod cert trebuie ferita de ger. Conteaza pana si lumina soarelui - daca planta este crescuta la umbra, ceaiul va fi mai dulce deoarece taninul va ajunge in cantitate mai mica in frunze.

Traditional, ceaiul se recolteaza manual - primele doua-trei frunze din varf fiind considerate cele mai bune. In prezent insa se utilizeaza masinile, care absorb frunzele intr-un fel de sac. Transportul frunzelor la fabrica si procesarea sunt echivalente cu o cursa impotriva timpului - daca sunt expuse aerului prea mult timp, oxigenul interactioneaza cu enzimele si va schimba nuanta si gustul ceaiului. Pentru a pastra culoarea verde, frunzele sunt tinute sub aburi - insa, persoana care opereaza trebuie sa stie exact locul si timpul recoltei pentru a determina durata acestei etape (intre 30 si 90 de secunde). Apoi urmeaza doua proceduri diferite de uscare. Interesant la aceste masini este faptul ca ele imita mainile umane, miscarile de rulare ale acestora. Mai este putin pana cand ceaiul va dobandi aspectul obisnuit, aciform. Verdictul final ne va fi dat de cunoscatori - connoisseurs. Ne este recomandat cel recoltat primavara - dar deocamdata ma opresc si nu intru in amanunte legate de tipurile de ceai verde si standardele de calitate.

Concluzia este evidenta - cand este vorba de ceai verde, japonezii sunt maestrii!

No comments: