Tuesday, April 17, 2007

Degustator de ceai

O meserie ridicata la rang de arta este aceea de DEGUSTATOR DE CEAI sau mai bine spus TEA TASTER. Asemenea somelierului (degustatorul de vin), ea este rezultatul a multor ani de experienta si dedicatie. Un expert poate identifica aproximativ 1500 de tipuri de ceai bazandu-se pe baza celor cinci simturi umane - gust, miros, vaz, tactil si auz! Datorita implicarii acestora, un degustator nu trebuie sa fumeze, sa bea alcool sau sa consume condimente. De asemenea exista riscul de a avea un sistem digestiv afectat dupa consumul a doua-trei sute de cescute de ceai pe zi! Satisfactiile insa sunt pe masura - salarii "de cinci stele", aprecieri internationale sau calatorii in cele mai exotice locuri.

In cazul in care va ganditi ca si mine in a urma o astfel de cariera trebuie sa mentionez ca exista universitati care ofera certificari si diplome. De asemenea se poate participa (daca bugetul permite) la concursuri de degustare internationale.

Nu stiu cati iubitori de ceai exista in Romania - o tara in care majoritatea il considera util numai ca remediu naturist impotriva racelii. Totusi mai sper ca lucrurile se vor schimba si vom invata sa il apreciem! Nu indraznesc sa visez la infiintarea unui curs in tara noastra de genul celui organizat de UK Tea Council - TEA MASTERCLASS, insa macar as dori ca optiunile din magazine sa nu se mai limiteze la ceaiul de musetel, sunatoare, menta, tei, fructe de padure, ceai negru, ceai verde sau de slabit!

No comments: